Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου - Ανοιχτά: Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-14:00 & 18:00-20:00   Νυμφών 3, Ηράκλειο

Απανθίσματα μιας καλλιτεχνικής πορείας • βήμα β’

Διάρκεια Έκθεσης: 30 Απριλίου - 20 Μαϊου 2022

Εικαστική έκθεση – Αναστασίας Πετράκη

Με πολύ μεγάλη χαρά το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου υποδέχεται την σπουδαία ζωγράφο και σκηνογράφο Αναστασία Πετράκη σε μία ατομική αναδρομική έκθεση με τίτλο ΑΠΑΝΘΙΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ. ΒΗΜΑ Β. Στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου 30 του μηνός.

Η Αναστασία Πετράκη γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1983. Είναι απόφοιτος των εργαστηρίων ζωγραφικής με δασκάλους τους Ι. Μόραλη και Δ. Κοκκινίδη, διακόσμησης, διαφήμισης και σκηνογραφίας με δάσκαλο τον Β. Βασιλειάδη και κεραμικής με δάσκαλο τον Π. Παλτόγλου. Παρακολούθησε τον πλήρη κύκλο ιστορικών και θεωρητικών σπουδών με δασκάλους τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, τον Παύλο Μυλωνά και τον Ιωάννη Καρατζόγλου. Απέσπασε πρώτο βραβείο και έπαινο στα εργαστήρια σκηνογραφίας και κεραμικής. Συνεργάστηκε με το θέατρο «Αρένα» του Γιάννη Κύρου στη δημιουργία κοστουμιών και σκηνικών. Είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια σε διάφορα εικαστικά δρώμενα, φεστιβάλ, καρναβαλικές εκδηλώσεις κ.α. Παρακολούθησε τα Εργαστήρια Θεατρικής Παιδείας που οργάνωσε ο «Πολιτισμικός Νότος» Χανίων. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο σε ομαδικές εκθέσεις στα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και την Αθήνα, ενώ έργα της βρίσκονται στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον», στο «Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου», καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Από το 1985 έως το 2015, δίδαξε αισθητική αγωγή στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αθήνα και στα Χανιά.

Η ίδια σημειώνει:

Μεγαλώνοντας μέσα στην ατμόσφαιρα του οικογενειακού βιβλιοπωλείου, κληρονόμησα πολύτιμες εικόνες από τις πλούσιες εικονογραφημένες σελίδες των κλασσικών παιδικών παραμυθιών που ξεφύλλιζα με λαχτάρα από παιδί.

Στα παραπάνω λόγια της Αναστασίας Πετράκη αποτυπώνεται η σύνθεση δύο κόσμων: του πραγματικού και του φανταστικού, η οποία αποτέλεσε την απαρχή της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας, αλλά και την πηγαία αφορμή για την εικαστική έκθεση “Απανθίσματα μιας καλλιτεχνικής πορείας”. Αυτή ακριβώς η έννοια της σύνθεσης αποκτά καθοριστική σημασία για την έκθεση και υπογραμμίζεται από τον χώρο που επιλέχτηκε για την πρώτη της παρουσίαση: το βιβλιοπωλείο της οικογένειας Πετράκη στα Χανιά, που ολοκλήρωσε έναν κύκλο 116 χρόνων το 2022.

Ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, κριτικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων, στο κείμενό του αναφέρει ότι «η Αναστασία εμφορείται τόσο από τον φανταστικό κόσμο την πρόσβαση στον οποίο κατέστησαν δυνατή οι μοντέρνοι ζωγράφοι, όσο και από τον πραγματικό, στα κελεύσματα του οποίου επιστρέφει διαρκώς, μέσω του τόπου της και του κύκλου της από τα οποία αντλεί πάντα έμπνευση» και καταλήγει σημειώνοντας ότι η συνύπαρξη αυτών των δύο κόσμων δίνει «ένα μέτρο για τον κόσμο τον οποίο μοιραζόμαστε μαζί της αλλά κι ένα δείκτη για το ποιον κόσμο θα θέλαμε να μοιραστούμε».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Νίκος Ράμμος και όπως πάντα οι ώρες επισκέψεων είναι 18:00 – 20:00 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής στη αίθουσα της οδού Νυμφών 3, στον Πόρο. Τηλ. Επικοινωνίας 2810-226683 / 6976974000. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 20 Μαίου.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Σελίδα Όροι χρήσης- Πολιτική ΑπορρήτουΑποδοχή