Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου - Ανοιχτά: Δευτέρα-Παρασκευή 18:30-20:30   Νυμφών 3, Ηράκλειο

Γιώργος Αργυράκης – Πρόσωπα

Διάρκεια Έκθεσης: Σάββατο 28 Αυγούστου - Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου:

Mε την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής, σχεδίου και χαρακτικής του Γιώργου Αργυράκη, ξεκινά την νέα του περίοδο το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου. Πράγματι ο σπουδαίος και άξιος χαράκτης που ζεί κοντά μας παρουσιάζει τα έργα του υπό τον τίτλο « Πρόσωπα » και υπότιτλο, «Πολίτες του ουρανού – παιδιά της γης» , το Σάββατο 28 Αυγούστου στις 7.00 το απόγευμα σε μια έκθεση που θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου.

Ο Γιώργος Αργυράκης γεννήθηκε στα Μάλια όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα. Το 1963 φεύγει για το Μόναχο και φοιτά στη Σχολή Ελεύθερου Σχεδίου ‘ von Parish “. Το 1966 εγγράφεται στην Σχολή Καλλών Τεχνών του Δ. Βερολίνου στο τμήμα Χαρακτικής και Εφηρμοσμένης Γραφικής και το 1971 συνεχίζει τις σπουδές του στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου στην Ιστορία της Τέχνης. Δημοσιεύονται και κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη αντιδικτατορικές αφίσες και γελοιογραφίες. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1974 και συνεργάζεται με την Σχολή Κινηματογράφου Λ. Σταυράκου. Από το. 1980 ζει και εργάζεται στην Κρήτη. Έχει εκδώσει το βιβλίο ” Τσιγκογραφία – Γκραβούρα ” και έχει βραβευτεί δύο φορές για τις αφίσες” ”Έκθεση Θεσσαλονίκης 1975 ” και για το 11ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στην Αβάνα της Κούβας, το 1978. Από το 1969 εκθέτει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Γερμανία.

Ο φιλόλογος Γιάννης Χρονάκης έγραψε για το έργο του πρόσφατα.

« Με προσοχή και περίσκεψη, ο Γιώργος Αργυράκης, επαναφέρει από την ουράνια στη γήινη σφαίρα προσωπικότητες που διέλαμψαν στην ιστορία της ανθρώπινης κοινότητας.

Συνομιλεί μαζί τους, αναζητεί επιμελώς το διακριτό της ταυτότητας ενός εκάστου – στη δράση, στις πράξεις, στο λόγο τους. Το προσδιορίζει και το αναδεικνύει. Στη συνέχεια τους επαναφέρει στη σφαίρα του ουρανού από όπου εξακολουθούν να ακτινοβολούν.

Ως μέσο μετακίνησης αξιοποιείται το σχέδιο και το χρώμα με το χέρι του ώριμου ζωγράφου. Με κριτικό, διεισδυτικό βλέμμα, με πλαστικότητα και καλλιτεχνική ευαισθησία, ο Γιώργος Αργυράκης αξιοποιεί την κλίμακα των χρωμάτων και των αποχρώσεών τους και μεταγράφει τη σκέψη, το πνεύμα, την προσφορά των επίλεκτων προσωπικοτήτων, σε ζωγραφικό πίνακα αναγνώσιμο, σε εικόνα οδηγό του ανθρώπου.

Ως δεσπόζων άξονας, ως κοινή συνισταμένη των πορτρέτων διακρίνεται η κίνηση «εκ των κάτω προς τα άνω». Από την ύλη στο πνεύμα. Από το υποφώσκον στο λαμπερό. Άξονας που δεν είναι άλλος από εκείνον που συγκροτεί το πνεύμα και το παράδειγμα των προσωπικοτήτων που «πλαισιώνονται».

Σε παράλληλο κύκλο με αυτόν των προσωπικοτήτων, κύκλος που επιτάσσει ο νους, αναπτύσσεται και εκείνος με τις μορφές που υπαγορεύει η καρδιά. Οικεία πολυαγαπημένα πρόσωπα του καλλιτέχνη απαρτίζουν κύκλο, αυτόνομο θεματικά και συγγενή αισθητικά, ο οποίος συνυπάρχει ομοτράπεζος στο έργο του, συμβάλλοντας αισθητά στην ολοκλήρωση του πορτρέτου του καλλιτέχνη.

Εύστοχη η επιλογή των προσωπικοτήτων, που ο τρόπος που έζησαν τους ανέδειξε σε «Πολίτες του Ουρανού». Δικαιολογημένη η τιμή στον οικογενειακό κύκλο των «Παιδιών της Γης». Αρμόζουσα στο πνεύμα τους και η παρούσα εικαστική απόδοση. Δικαιώνεται καλλιτεχνικά και αναβαθμίζεται στην κλίμακα των αξιών ο χαράκτης-ζωγράφος Γιώργος Αργυράκης, ο οποίος επιμένει ως συστηματικός αναζητητής των λίγων και εκλεκτών της οικουμένης, και απορρίπτει ανεπιφύλακτα τα πάμπολλα περιττά του κόσμου μας. Ο αθόρυβος καλλιτέχνης που στην πραγματικότητα της τρέχουσας πολιτιστικής στένωσης αντιπαραθέτει το πρότυπο ενός ισορροπημένου οικουμενικού modus vivendi.

Του ευχόμαστε δημιουργική η συνέχεια. »Νεάπολη 27/1/2020

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από την Δευτέρα έως και την Παρασκευή από τις 18.00 μέχρι τις 20.00. Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες εφʼ όσον κάποιος επιθυμεί να την επισκεφθεί μπορεί κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα 6976974000 ή 6945571973 Η αίθουσα βρίσκεται στην οδό Νυμφών 3 στην περιοχή του Πόρου.

Αφίσα της έκθεσης

Φωτογραφίες απο την έκθεση

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Σελίδα Όροι χρήσης- Πολιτική ΑπορρήτουΑποδοχή