Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου - Ανοιχτά: Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-14:00 & 18:00-20:00   Νυμφών 3, Ηράκλειο

Ξύλινα Κεντήματα – Πέπη Χατζηδάκη

Διάρκεια Έκθεσης: 9 Οκτωβρίου - 29 Οκτωβρίου 2021

Δελτίο Τύπου:

Το Μουσείο Εικαστικών τεχνών Ηρακλείου, έχει τη χαρά να παρουσιάσει στο φιλότεχνο κοινό του Ηρακλείου, την ατομική έκθεση της Πέπης Χατζηδάκη με τίτλο «Ξύλινα Κεντήματα». Η συγκεκριμένη έκθεση είχε ως αφετηρία τα Χανιά και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων και του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Βάσως Πετρουλάκη στα πλαίσια των εορτασμών για την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης Είναι εξ ίσου σημαντικό το γεγονός ότι τελεί υπό την αιγίδα της επιτροπής – Ελλάδα 2021.

Στην έκθεση αυτή, η Πέπη Χατζηδάκη, παρουσιάζει έργα τα οποία συνδυάζουν την παραδοσιακή τέχνη του κεντήματος με την ξυλογλυπτική, συνθέτοντας με μαεστρία ένα εξαιρετικά ενοποιημένο σύνολο, με ένα βαθιά προσωπικό ιδίωμα. Αντλεί τα θέματα και τις αναφορές της από την ελληνική λαϊκή φορεσιά, τα οποία αποδίδει με μοντέρνα και πρωτότυπη ματιά, υπενθυμίζοντας αφ’ενός τη σημασία που είχε και θα έχει η λαϊκή παράδοση στο χώρο των τεχνών, και αφ’ετέρου επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο και τη μορφή της στο σήμερα.

Η ιστορικός τέχνης Βάσω Πετρουλάκη γράφει γι αυτήν…

“Ο πυρήνας της δουλειάς της, Πέπης Χατζηδάκη απαρτίζεται, τόσο από έργα με παραστατικό πρόσημο, που με σαφήνεια παραπέμπουν στο θέμα του λαϊκού ενδύματος, όσο και από πιο αφαιρετικά, εκείνα που με έμμεσο τρόπο και απαλλαγμένα από τον «περιορισμό του θέματος» καλούν το θεατή να εξερευνήσει από μια άλλη πλέον οπτική, το ίδιο πάντα «φαινόμενο», αυτό της λαϊκής παράδοσης. Τα επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά και καμπυλόμορφα σχήματα, τα φυτικά και ζωομορφικά μοτίβα και τα έντονα χρώματα, που υπάρχουν σε αφθονία στα έργα της Πέπης Χατζηδάκη, συνθέτουν το προφίλ ενός καλλιτέχνη που γνωρίζει σε βάθος την Ελληνική λαϊκή παράδοση τόσο, ώστε να την «προκαλέσει» και να την «αποδομήσει» προσφέροντας στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι κάτι νέο και πρωτότυπο, υπακούοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην επιτακτική ανάγκη των καιρών μας. Μια ανάγκη που δεν είναι άλλη, από αυτήν της ανανέωσης των αξιών του παρελθόντος και της ένταξης και εφαρμογής τους στο παρόν, στα πλαίσια ενός σύγχρονου και εξελισσόμενου πλέον πολιτισμού.”

Αφίσα της έκθεσης

Φωτογραφίες απο την έκθεση

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Σελίδα Όροι χρήσης- Πολιτική ΑπορρήτουΑποδοχή