Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου - Ανοιχτά: Δευτέρα-Παρασκευή 18:30-20:30   Νυμφών 3, Ηράκλειο

Το εικαστικό παρελθόν της Κρήτης

Διάρκεια Έκθεσης: 03/12/22- 10/01/23

Με την παρουσία εξαιρετικών ομιλητών που θʼαναλάβουν να φωτίσουν το ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ της ΚΡΗΤΗΣ, ανοίγει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου το συνέδριο που πραγματοποιεί το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου στην αίθουσα επί της οδού Νυμφών 3. Η δράση αυτή ως γνωστόν προτάθηκε από το ΜΕΤΗ και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο εκτός από την χρηματοδότησή παρέχει και την αιγίδα του.

Πραγματικά η διοργάνωση αυτή πρόκειται να εξετάσει ,να συμπληρώσει και να συγκεντρώσει τοποθετώντας, χρονολογικά ανά ιστορική περίοδο την εξέλιξη των εικαστικών τεχνών στην Κρήτη προσφέροντας ένα ισχυρό στοιχείο στην ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία πάνω στο ευρύ αυτό θέμα

Παράλληλα με το συνέδριο θα εγκαινιαστεί και έκθεση έργων ζωγραφικής η οποία θα λειτουργήσει και μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ανάμεσα στα έργα που θα εκτεθούν θα είναι και η Βρεφοκρατούσα Παναγία του 18ου αιώνος, η αντίστοιχη Madona που έχει δωριθεί από την καθολική εκκλησία, σκίτσα του Νικολάου Κουνελάκη καθώς και αντίγραφα έργων των Ιωάννη Σταυράκη,Δημήτρη Κοκότση και Ερρίκου Φραντζισκάκη.

Προκειμένου να δοθεί η ανάλογη τιμή στους καλλιτέχνες που έφυγαν από κοντά μας θα εκτεθούν ακόμα έργα των, Ανδρεαδάκη Γιάννη, Βλάσση Αριστείδη, Γεωργιάδη Γιώργου, Καλούτση Βαλέριου και Καλούτση Φλωρεντίνης, Λευτέρη Κανακάκη, Κουνάλη Γιώργου, Μανουσάκη Γιώργου, Μαρκογιαννάκη Ευάγγελου, Μιγάδη Γιάννη, Μπετεινάκη Εμμανουήλ, Ουσταμπασίδη Λάζαρου, Παπαδοπεράκη Θωμά, Πετράκη Τίτου, Σαριδάκη Δημητρίου, Σκουλά Αλκιβιάδη, Φανουράκη Θωμά, Φιοράκη Μαρίας και Φωτάκη Νικολάου.

Ακολουθεί το πρόγραμμα ομιλιών του διημέρου.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου πρωί

Προεδρεύει ο Νίκος Γιγουρτάκης Αρχαιολόγος-Εκπαιδευτικός

Ώρα 10.00 Έναρξις συνεδρίου – χαιρετισμοί
Ώρα 10.30 Βασιλάκης Νίκος ,ΑρχαιολόγοςΚαλλιτεχνική και εικαστική έκφραση στην Κρήτη από την αυγή της Προϊστορίας μέχρι την περίοδο της Αναγέννησης.
Ώρα 10.45 Διγαλάκης Αντώνης Υπ. Διδάκτορας Ιστορίας της ΤέχνηςΟι Κρητικοί ζωγράφοι της προσφυγιάς: Βενετία, Ιόνιο και Αιγαίο (1640-1700).
Ώρα 11.00 Σταρίδα Λιάνα, Αρχαιολόγος,ΣυγγραφέαςΕικαστικές απεικονίσεις στα εφυαλωμένα αγγεία της Β΄ Βυζαντινής περιόδου στο Ηράκλειο.
Ώρα 11.15 Βισκαδουράκης Νίκος,ΖωγράφοςΕμμανουήλ Μπετεινάκης, Αγιογράφος.
Ώρα 11.30 Γιάννης Παπαδοπεράκης,Μαθηματικός, Καθηγητής στη Γεωπονική σχολή ΑθηνώνΟ αδελφός μου Θωμάς
Διάλειμμα 15 λεπτών
Ώρα 11.45 Τσικνάκης Κωσταντίνος,ΙστορικόςΟι προσλήψεις του αρχαιολογικού τοπίου στην Κρήτη της βενετικής περιόδου (15ος-16ος αι.).
Ώρα 12.00 Πρώιμος Κωσταντίνος, Ιστορικός Τέχνης Επίκουρος καθηγητής Πανεπ/μίου ΠατρώνΑπλοποίηση και υποκειμενικότητα. Το αίτημα για μια νέα ζωγραφική ενότητα στο έργο του Ερρίκου Φραντζισκάκη.1908-1958
Ώρα 12.15 Κρητικού Ίρις,Ιστορικός ΤέχνηςΟι Ναΐφ ζωγράφοι της Κρήτης .
Ώρα 12.30 Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Β΄Λαϊκοί ζωγράφοι του 19ου αιώνα.
Ερωτήσεις

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου απόγευμα.

Προεδρεύει ο Κωσταντίνος Πρώιμος Ιστορικός Τέχνης

Ώρα 18.00 Γιγουρτάκης Νίκος Αρχαιολόγος-ΕκπαιδευτικόςΕπί Πτερύγων Ανέμων. Οι Άγγελοι στη ζωγραφική του Μιχαήλ Δαμασκηνού.
Ώρα 18.15 Φανουράκης Κώστας,ΚοσμηματοπώληςΟ ζωγράφος Θωμάς Φανουράκης
Ώρα 18.30 Μαρινάκης Μάρκος, Συγγραφέας – ερευνητήςΟι ζωγράφοι Ι.Σταυράκης και Δ. Κοκότσης
Ώρα 18.45 Κυριακή Ουσταμπασίδη, ΕκπαιδευτικόςΟ ζωγράφος Λάζαρος Ουσταμπασίδης
Ώρα 19.00 Μανόλης Σαριδάκης,Ζωγράφος«Ο Δημήτριος Σαριδάκης και η συμβολή του στην άνθηση της Βυζαντινής τέχνης στην Κρήτη»
Διάλειμμα 15 λεπτών
Ώρα 19.30 Καλούτσης Γιώργος,ΜουσικόςΗ μητέρα μου Φλωρεντίνη Καλούτση.
Ώρα 19.45 Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνηςΟ Ζωγράφος Βαλέριος Καλούτσης
Ώρα 20.00 Ζεβελάκης Βασίλης,ΑρχιτέκτωνΟ ζωγράφος Αριστείδης Βλάσσης.
Ώρα 20.15 Σταυρακάκης ΚώσταςΜνήμες από τη δραστηριότητα της γκαλερί Σταυρακάκη από το 1970 έως το 2000.
Ερωτήσεις

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου πρωί

Προεδρεύει ο Νίκος Βισκαδουράκης, ζωγράφος

Ώρα 10.30 Φραγκιαδάκη Μαρία, ΕκπαιδευτικόςΟ ζωγράφος Νίκος Φωτάκης (1904-1959). Η ζωή το έργο του και η σχέση του με το Ηράκλειο
Ώρα 10.45 Επιτροπάκη Βούλα,Νομικός ΠοιήτριαΓιώργος Γεωργιάδης: Κλασική παιδεία και αφαίρεση. Ο ρεαλιστής εμπρεσιονιστής ζωγράφος της πόλης μας
Ώρα 11.00 Περάκης Τάκης, ΖωγράφοςΟ Ζωγράφος Γιάννης Μιγάδης
Ώρα 11.15 Στεφανάκης Γιάννης,ΖωγράφοςΓιώργος Μανουσάκης ένας Homo Universalis
Διάλειμμα 15 λεπτών
Ώρα 11.30 Κουνάλης Κώστας, ΖωγράφοςΟ Ζωγράφος Γιώργος Κουνάλης
Ώρα 11.45 Μάρα Παναγιωτάκη,ΙστορικόςΑπό την Σύμβαση της Χαλέπας έως την Α΄ Δ .Ε. Χ. Η εικαστική δημιουργία στη Κρήτη “στο γύρισμα του αιώνα.”
Ώρα 12.00 Μάνου Έφη, Ζωγράφος,εκπαιδευτικόςΟ ζωγράφος Λευτέρης Κανακάκης
Ώρα 12.15 Δημήτρης Σάββας. Προϊστάμενος Βικελαίας ΒιβλιοθήκηςΟ συνάδελφός μου Γιάννης Ανδρεαδάκης κατά την Χρυσή Εποχή της Βικελαίας Βιβλιοθήκης.
Ερωτήσεις – Ευχαριστίες

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην Σελίδα Όροι χρήσης- Πολιτική ΑπορρήτουΑποδοχή